Geschiedenis
Hieronder staan verscheidene lesbrieven voor het vak geschiedenis! Hopelijk zijn ze bruikbaar voor je eigen lespraktijk! Ik wens je veel succes! Voel je vrij om een rating te geven en heb je eventueel op- of aanmerkingen, dan lees ik die graag tegemoet! Feedback is altijd welkom (mogen ook complimenten zijn). Dit kan je doen via het contactformulier.
De lesbrieven
Tijdvak 5 Mysterieopdracht Lof der Zotheid
In de zestiende eeuw schreef de humanist en filosoof Desiderius Erasmus (1466-1536) een bijzonder boek. Dit boek heet Lof der Zotheid en het was in de Vroegmoderne Tijd een boek dat kritiek uitte op de Europese samenleving. Het boek maakte veel los en het was erg populair en is tot heden nog een invloedrijk boek. In deze opdracht ga je de kritiek van Erasmus onderzoeken op de samenleving van de zestiende eeuw. Deze samenleving was destijds gebaseerd op de Middeleeuwse standenmaatschappij (er waren drie standen). De opdracht bestaat uit drie rondes. In ronde 1 moeten jullie de standen uitschrijven. In ronde 2 ordenen jullie de bronnen die je per deelvraag gaat gebruiken en in ronde 3 worden zowel de deelvragen als de hoofdvraag beantwoord.
Hoofdvraag: Welke kritiek heeft Erasmus in zijn Lof der Zotheid op de 16e-eeuwse samenleving?
Deelvraag 1: Welke kritiek heeft Erasmus op de 1e stand?
Deelvraag 2: Welke kritiek heeft Erasmus op de 2e stand?
Deelvraag 3: Welke kritiek heeft Erasmus op de bovenlaag van de 3e stand?
Tijdvak 5 Thermometer opdracht. Ben je een ketter of vroom?
Deze opdracht bestaat uit twee delen.
In deel 1 moeten de leerlingen alle bronnen bestuderen en vervolgens een kenmerkend aspect uit tijdvak 5 eraan koppelen.
In deel 2 koppelen de leerlingen de bronnen aan een bepaalde ‘temperatuur’. Hierbij staat de vraag centraal: ‘In hoeverre is de actie of gebeurtenis ketterij?’.
De waarde van de thermometer gaat van 1 naar 10. Als je een gebeurtenis of actie koppelt aan 10 dan betekent dat je het hele erge ketterij (heet) vindt. Leg je die bij 1, dan is het heel erg vroom (koud). Daarbij moet je keuze beargumenteren. Zie bladzijde 4.
Tijdvak 10 Vlog maken over een historische gebeurtenis ten tijde van de Koude Oorlog
Door middel van deze praktische opdracht maken leerlingen een vlog over een historische gebeurtenis ten tijde van de Koude Oorlog. De opdracht bevat een instructie, rubric en bronnen voor de leerlingen.
Tijdvak 10 Creatieve tijdbalk over Koude Oorlog toen en heden
Zie voor werking opdracht Kleio 4. Kleio in de Klas, juni 2024. Het artikel kan je op onderstaande pagina vinden.
https://www.mrcorncan.nl/in-de-media
In deze opdracht verdiepen de leerlingen zich in de opkomst van keizer Augustus. Daarnaast leren ze hoe hij de Romeinse samenleving wist te manipuleren en met als gevolg dat hij de eerste Romeinse keizer kon worden (en blijven). De opdracht is toepasbaar voor de bovenbouw van het havo/vwo en bestaat uit drie rondes. In ronde 1 ordenen de leerlingen de soorten oorzaken. In ronde 2 maken zij een diamant en in ronde 3 geven ze een korte samenvatting van de opkomst en heerschappij van Augustus.
In deze lesbrief verdiepen de leerlingen zich in de situatie van de Britse kolenmijnen ten tijde van de Industriële Revolutie. De opdracht is toepasbaar vanaf de derde klas mavo. Daarnaast is hij bruikbaar voor de bovenbouw van vmbo, havo en vwo.
Deze lesbrief leert de leerlingen over de koloniale relatie tussen Nederland-Suriname en India. Aan de hand van twee fictieve historische figuren leren de leerlingen over het wervingsproces van contractarbeiders (koelies) voor de Nederlandse koloniën. Daarnaast traint de leerling de historische vaardigheid 'contextualiseren'.
De uitwerking van de opdracht staat op pagina 2.
Een opdracht voor de derde en/of vierde klas mavo die de leerling inzicht geeft in de vervolging van de Joden. Aan de hand van de acht fases van genocide van Stanton (1996) leert de leerling de fases te herkennen in de aangereikte bronnen. Daarnaast moeten ze de antwoorden met elkaar uitwisselen en bespreken.
In deze lesbrief verdiepen de leerlingen zich in de geschiedenis van het Nederlandse fascisme. Aan de hand van twee historische fascisten van het eerste uur (Hugues Sinclair de Rochemont en Alfred Haighton) leren de leerlingen over de ontwikkeling van het fascisme ten tijde van het Interbellum in Nederland.
Deze lesbrief bestaat uit twee opdrachten. Allereerst een kwadrant opdracht over het moderne imperialisme. Door middel van deze opdracht leren de leerlingen over de oorzaken en gevolgen van het Nederlandse imperialisme in Nederlands-Indië. Ten tweede bevat de lesbrief een Beelden ter discussie opdracht. Ook hier is het thema modern imperialisme. De leerlingen leren door middel van verscheidene bronnen zich een beeld te vormen over het Nederlandse imperialisme in Indonesië. Vervolgens moeten zij dit beeld verklaren vanuit een bepaald standpunt.