Maatschappijleer (actualiteit)
Hieronder staan verscheidene lesbrieven voor het vak maatschappijleer! De lesbrieven gaan over actuele thema's of onderwerpen die de afgelopen jaren van toepassing waren. Hopelijk zijn de lesbrieven bruikbaar voor je eigen lespraktijk! Ik wens je veel succes! Voel je vrij om een rating te geven en heb je eventueel op- of aanmerkingen, dan lees ik die graag tegemoet! Feedback is altijd welkom (mogen ook complimenten zijn). Dit kan je doen via het contactformulier.
De lesbrieven
Lesbrief Derde Wereldoorlog
De lesbrief bestaat uit vier onderdelen. In fase 1 geven de leerlingen een waarde (cijfer) aan hun angstgevoelens voor het ontstaan van een Derde Wereldoorlog. Vervolgens leggen ze dit uit. De uitkomsten bespreekt de docent en hij kan zelfs met de gegeven cijfers een klassengemiddelde berekenen. In fase 2 lezen de leerlingen een recent krantenartikel van de De Gelderlander over de angstgevoelens van jongeren in Gelderland. Vervolgens beantwoorden ze aan de hand van het artikel vragen. Ook biedt deze fase een moment voor een klassendiscussie over de dienstplicht. Bij fase 3 maken de leerlingen aan de hand van tien gebeurtenissen over de oorlog in Oekraïne een levenslijn. Een levenslijn is een werkvorm waarbij de leerlingen per gebeurtenis een waarde geven en deze waardes vullen zij in een grafiek in, dit door middel van het zetten van punten. Vervolgens trekken ze door alle punten een lijn en dat is een overzicht van hun spanning omtrent een Derde Wereldoorlog. Tevens biedt deze fase inzicht in de wijze waarop jongeren aan hun informatie komen, hierover worden vragen gesteld. Tot slot worden de gemaakte levenslijnen in fase 4 besproken. De docent kan zelf bepalen op welke wijze hij dat wil doen. Ook zijn er weer mogelijkheden tot het berekenen van een klassengemiddelde van angstgevoelens per gebeurtenis of de oorlog in Oekraïne in zijn geheel.
De hele lesbrief duurt ongeveer 60 minuten.
Lesbrief fast fahion
De kledingkasten van onze jongeren puilen tegenwoordig uit van allerlei soorten kleding. Waar komt dit vandaan en hoe komt het tot stand? Wat is fast fashion eigenlijk en welke impact heeft het op de aarde en mens? Hierover gaat de volgende lesbrief. Deze bestaat uit drie onderdelen. Ten eerste brengen de jongeren hun koopgedrag in kaart. Ten tweede maken ze een filmopdracht over fast fashion. Tot slot analyseren ze kledingmerken op basis van hun impact op mens en milieu.
Stappenplan werkvorm Blind Bekennen
Een stappenplan om lastige onderwerpen in de klas te bespreken. Bij deze werkvorm reageren leerlingen anoniem op gevoelige stellingen (ze liggen met hun hoofd op tafel, ogen dicht, en "stemmen" vervolgens met hun hand). Vervolgens tel ik het aantal het aantal handjes en ze krijgen daarna de optie om hun
keuze toe te lichten
Lesbrief over het conflict in Syrië (december 2024)
Het conflict in het Syrië is door de opmars van HTS (Hayat Tahrir al-Sham) weer opgelaaid. De beelden zijn volop in het nieuws en het lijkt erop dat de laatste dagen van Assad zijn aangebroken. Hierover maakte ik een halve lesbrief, dit voor 30 tot 40 minuten. De opdracht bestaat uit drie delen. Deel A: Voorkennis, deel B: Filmopdracht en deel C is een analyse van de politieke kaart in Syrië. In deel D speculeren de leerlingen over de toekomst van Syrië.
Er is een antwoordmodel.
Lesbrief over de rellen van Amsterdam 7 november en de gevolgen voor de Nederlandse samenleving
In deze lesbrief leren de leerlingen over de rellen van Amsterdam en de gevolgen van de politieke reactie. De opdracht bestaat uit vier delen. Deel 1: Voorkennis activeren, deel 2: filmopdracht, deel 3: gevolgen beeldvorming en deel 4: speech schrijven.
In deze lesbrief oriënteren leerlingen zich op de Tweede Verkiezingen van 2023. Zie docentenhandleiding op pagina 1 voor de uitvoering van de lesbrief. Verder is de opdracht aanpasbaar voor toekomstige verkiezingen!
Door middel van deze lesbrief leren de leerlingen over het conflict tussen Israël en Palestina. Ze begrijpen de oorsprong, de gevolgen en leren er een mening over te vormen. Zie pagina 2 voor een korte docentenhandleiding en op pagina 3 wordt de lesbrief uitgelegd.
Deze lesbrief gaat over het WK voetbal in Qatar van 2022. De leerlingen leren over het leven in Qatar. Daarnaast leren ze de schaduwzijde van dit soort evenementen kennen. Ook kunnen de leerlingen aan de hand van deze opdracht een mening vormen over het WK in Qatar. Ze beantwoorden de vraag: 'Ga je wel of niet kijken naar het WK voetbal 2022?'. Zie pagina 1 een docentenhandleiding.
Door middel van deze lesbrief verdiepen de leerlingen zich in een recent dilemma van de rechtsstaat, dit door middel van de recente pandemie. In de opdracht leert men over de oorzaken en gevolgen van COVID-19. Vervolgens plaatsen zij deze zaken in de context van het dilemma van een rechtsstaat. Tot slot schrijven zij een advies over hoe om te gaan met het virus.